Deneyiminiz olmadığında işe alım yöneticilerinin veya İK profesyonellerinin dikkatini çekmek zor olabilir.
İyi haber şu ki herkes bir yerden başlıyor ve bu zorluğun üstesinden gelmek mümkün. Deneyimsiz bir özgeçmişin nasıl yazılacağını biliyorsanız, gösterecek bir iş geçmişiniz olmasa bile yine de öne çıkabilirsiniz.
Bu makalede, nelerin dahil edileceği ve nelerin dışarıda bırakılacağı da dahil olmak üzere böyle bir özgeçmişin nasıl oluşturulacağına bakacağız. Gönderinin sonunda özelleştirilebilecek örnek bir şablon bulacaksınız.
Deneyim gerektirmeyen bir özgeçmişin başarması gerekenler
Çoğu iş, çok sayıda başvuru sahibinin ilgisini çeker; bazen tek bir açık pozisyon için yüzlerce veya daha fazla başvuru vardır.
Özgeçmişin amacı veya hedefi diğer adaylardan öne çıkmanıza yardımcı olmaktır. işe alım sürecinde bir sonraki adıma geçinbu bir röportaj.
Yılların tecrübesine sahip deneyimli bir profesyonel, iş geçmişini ve kariyer başarılarını diğerlerinden öne çıkmak için kullanacaktır. Özgeçmişiniz herhangi bir deneyime ihtiyaç duymadan da aynısını yapabilir ancak sizin bu konuda farklı bir yol izlemeniz gerekir.
Becerilerinizi kanıtlamak için iş geçmişinize güvenemeyeceğiniz için, başka yollarla bir İK temsilcisinin veya işe alma yöneticisinin dikkatini çekmeniz gerekecektir.
Hiçbir deneyimi olmayan bir özgeçmişiniz olmalı:
- Sahip olduğunuz ilgili becerileri ve deneyimi gösterin.
- İşe olan ilginizi ve öğrenme isteğinizi ifade edin.
CPRW'den MSEd'den kariyer stratejisti Linda J. Hollenback'e göre Hollenback DanışmanlıkBu tür bir özgeçmişi bir sohbet başlatıcı olarak düşünmelisiniz.
“CV'nin amacı, [you] Hollenback şöyle diyor: “Özgeçmiş sadece ne yaptığınızı değil, aynı zamanda ekibe, şirkete/kuruluşa hangi becerileri, nitelikleri ve değeri kattığınızı da göstermelidir.” veya hizmet ettiğiniz müşteri.
Özgeçmişiniz aynı şeyleri aktarabilir ve aktarmalıdır. Başka bir deyişle, becerilerinizi, niteliklerinizi ve sizi işe alırlarsa ekibe veya şirkete katacağınız değeri vurgulamanız gerekir.
Üstelik düşündüğünüzden daha fazla deneyime sahip olabilirsiniz. Crafted Careers'tan kariyer koçu Katelyn Richards, “deneyimin” ne anlama geldiğini yeniden tanımlamanın önemli olduğunu söylüyor.
“Eninde sonunda hepimizin deneyimleri var” diyor. “Hayat bunlarla dolu. Eğer gençseniz ve profesyonel bir işiniz yoksa deneyiminiz daha sınırlıdır ama hiç de yok değil.”
Richards, başvurduğunuz işle doğrudan ilgili olmasa bile ilgili deneyimi vurgulayarak başlayın, diyor.
“Bu özel rolün ilginizi çekmesinin bir nedeni var. Doğru becerilere sahipsiniz. Aksi takdirde bu işi yapabileceğinize inanmazsınız. Okuldan ya da gençken yaptığımız bir şeyden olabilir. Her halükârda, [you] Onlara isim vermek istiyorum.”
Richards'a göre bu ilgili deneyim aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Akademik projeler
- İlgisiz işler (tam zamanlı, yarı zamanlı veya mevsimlik)
- Yan projeler (yan çalışmalar ve Eagle Scout projeleri gibi şeyler dahil)
- Serbest çalışma (ücretsiz olsa bile)
- Gönüllü deneyimi
- Kulüpler ve organizasyonlar
- Yönetim görevleri
Öne çıkmanın bir başka yolu da öğrenme yeteneğini ve isteğini göstermektir. DigitalGrads Küresel İK Danışmanı, Koç ve İşe Alma Uzmanı Anne Campbell, “Özgeçmişiniz, okuyucunun zihninde öğrenmeye istekli olduğunuza ve daha önce hiç çalışmamış olsanız bile bu rol için gerekli yeteneğe sahip olduğunuza dair hiçbir şüphe bırakmamalıdır” diyor.
Bunu iyi yazılmış bir yönetici özeti ve ön yazıyla yapabilirsiniz (yönetici özetini ve ön yazıyı bu makalenin ilerleyen kısımlarında daha ayrıntılı olarak ele alacağız).
Giriş seviyesi işlere başvuran adayların genellikle deneyime sahip olmayacağını anlamak da önemlidir.
Amy C. Waninger, çeşitlilik ve katılım uzmanı ve CEO Her düzeyde liderlik, bu tip pozisyonlar için geçmiş tecrübenin bir beklenti olmayabileceğini söylüyor. “Yerine, [the recruiter or hiring manager] İyi bir çalışan olacağınıza dair göstergeler arıyorsunuz. Öğrenciyseniz ya da yeni öğrenciyseniz muhtemelen bu özellikleri iş deneyimi dışındaki etkinliklerle de gösterebilirsiniz.”
Neler Dahil Edilmeli?
Kendi özgeçmişinizi nasıl oluşturacağınızı tam olarak bilmeniz için acemi özgeçmişinize eklenecek belirli bölümlere bir göz atalım.
Bölüm 1: Başlık
İletişim bilgilerinizi CV'nizin üst kısmına girin:
- isim
- Adres (isteğe bağlı)
- Telefon numarası
- E-posta adresi
- LinkedIn profili (isteğe bağlı)
Bölüm 2: Özet
Geçmişte çoğu özgeçmiş, uzun vadeli hedefleriniz gibi şeyleri içerebilecek bir kariyer hedefiyle başlardı.
Özet, amacın modern bir alternatifidir. Olmalı becerilerinizi vurgulayın açık ve net bir şekilde iş için. Burada yeteneklerinizi hızlı bir şekilde gösteren becerileri, başarıları veya iş dışı deneyimleri listeleyeceksiniz.
Dr. Deb Geller, Öğrenci Dekan Yardımcısı UCLA, özet açıklamanızın asansör konuşmasına eşdeğer olması gerektiğini söylüyor. “Kısa bir paragrafta, güçlü yönlerinizi ve deneyimlerinizi özetliyor, aradığınız pozisyon türünü aktarıyor ve bu işte başarılı olmaya nasıl hazır olduğunuzu göstermek için noktaları birleştiriyor.”
İK temsilcilerinin ve işe alım yöneticilerinin pozisyon için muhtemelen birden fazla özgeçmiş aldığını, yani bir sonraki başvuru sahibine geçmeden önce hızlı kararlar vereceklerini unutmayın. Aldıkları her özgeçmişin her kelimesini okumazlar, dolayısıyla özet onların dikkatini hızla çekme fırsatınızdır.
Bölüm 3: Eğitim
CV'nin eğitim kısmı iş geçmişi olmayan adaylar için oldukça önemlidir. Ödüller, onurlar veya burslar da dahil olmak üzere, kazandığınız her türlü avantajı en üst düzeye çıkarmalısınız.
Yeni mezunlar ayrıca istihdamla son derece alakalı olan ilgili dersleri de dahil etmek isteyebilirler. Tamamladığınız derslerden bazılarını listelemek, eğitim bölümünüzü güçlendirecek ve iş deneyimi eksikliğinizi aşmanıza yardımcı olacaktır.
Genel not ortalamanızı özgeçmişinize dahil edip etmemeniz gerektiği konusunda bazı tartışmalar var. Fikir birliği, genel not ortalamanızın güçlü olup olmadığını (3.0'ın üzerinde) listelemeniz gerektiğidir. Herhangi bir iş deneyiminiz yoksa, eğitiminiz bir işe yönelik niteliklerinizin en önemli yönlerinden biridir. Mükemmel bir not ortalamanız varsa bunu avantajınıza kullanın. Genel not ortalamanız 3.0'ın altındaysa bunu özgeçmişinize eklemeyin.
Bölüm 4: Alıştırma
Herhangi bir iş geçmişiniz olmasa bile, bir tür deneyiminiz var. Önemli olan, başvurduğunuz pozisyonla ilgili deneyimlerinizi belirlemek ve geçmişiniz ile başvurduğunuz rolde başarılı olma yeteneğiniz arasındaki bağlantıyı göstermek için deneyim bölümünü kullanmaktır.
İki ana özgeçmiş türü vardır: kronolojik ve işlevsel. Kronolojik bir özgeçmiş, deneyimleri en yenisi en üstte olacak şekilde kronolojik sırayla listeler. İşlevsel bir yaklaşım, zaman çizelgesine bakılmaksızın en ilgili veya en önemli deneyimi ilk olarak listeler.
İş geçmişiniz yoksa CV'nizin deneyim bölümü, en önemli ayrıntıların ilk sırada listelenmesini sağlayacak şekilde işlevsel bir yaklaşım benimsemelidir.
Not: İş geçmişiniz olmadığından muhtemelen özgeçmişinizin bu bölümüne “İş Deneyimi” başlığı vermek istemezsiniz. Bunun yerine “Deneyim” veya “İlgili Deneyim” kullanmayı düşünün.
Neleri listelemelisiniz? İş dışında deneyim kazanmanın birçok yolu vardır. Üniversiteden yeni mezun olanlar için, üniversite sırasında yaptıklarınız en yeni ve muhtemelen en önemlisi olacaktır, ancak üniversite öncesi deneyiminizi de dahil edebilirsiniz.
Bazı olasılıklar şunları içerir:
- Kişisel projeler veya ek işler
- Deneyler
- Gönüllü deneyimi
- Liderlik veya öğrenci yönetimi rolleri
- Komitelere katılım
- Tamamladığınız kurslar veya sertifikalar
- Spor veya ders dışı faaliyetlere katılım (özellikle kaptansanız veya liderlik rolünüz varsa)
- Toplum katılımı
Deneyimin çalışma yoluyla olması gerekmez. İş dışında kazandığınız deneyim, işe alım yöneticisi için daha değerli ve daha çekici olabilir.
Adam Gingeri, Operasyon Direktörü Majux Pazarlama“Eğer resmi bir iş deneyiminiz yoksa, kendi yaptığınız projelerin özgeçmişini bana vererek kolaylıkla dikkatimi çekebilirsiniz.”
Gingeri, spesifik örneklerin coşkuyu, öğrenme isteğini, disiplini ve çalışma ahlakını gösterdiğini söylüyor. “Bir veya iki yıllık iş deneyiminin hiçbir şekilde kanıtlayamayacağı şeyler.”
Özgeçmişinizin bu bölümünü hazırlarken aktarılabilir becerilere odaklanın. Örneğin, öğrenci yönetimindeki bir pozisyon, güçlü problem çözme becerileri geliştirmenize olanak tanımış ve başkalarıyla nasıl iyi çalışacağınızı öğretmiş olabilir. Öğrenci yönetiminde kazandığınız spesifik deneyim, başvurduğunuz iş ile ilgili iş deneyimi olmayabilir, ancak bu beceriler aktarılabilir ve rolde faydalı olacaktır.
Deneyimleriniz aracılığıyla geliştirdiğiniz aktarılabilir becerileri göstermeye odaklanın. Mümkünse, başvurduğunuz iş tanımında görünen anahtar kelimeleri veya moda kelimeleri tam olarak kullanın.
Size hemen yardımcı olmasa da, gönüllü olarak çalışma veya devam etmek istediğiniz bir alanı takip etme fırsatlarını da bulmak isteyebilirsiniz.
İK yazılım firması Eropa Stein'ın kurucusu Eropa Stein, “Hiçbir iş deneyiminiz yoksa, kendi projenizi başlatmayı veya gönüllü olarak zaman ayırmayı düşünün” diyor. Kiralamak.
“Örneğin İK alanına girmek istiyorsanız kar amacı gütmeyen bir kuruluşta İK konusunda gönüllü olarak yardım alabilirsiniz. İş geliştirmeye ilgi duyuyorsanız mevcut bir şirket üzerinde araştırma yapmayı düşünün. İdeal konumunuza uygun deneyimler yaratmak için her yerde fırsatlar bulun. Bu deneyimleri özgeçmişinize ekleyin ve başarılarınızı detaylandırın.”
Bölüm 5: Beceriler
Özgeçmişinizin beceriler bölümü kısa olmalıdır ancak başvurduğunuz belirli işle en alakalı becerileri vurgulamak istiyorsunuz. Rob Hernandez, kurucu Yumruk (okullar ve öğrenciler için bir yetenek platformu), beceriyi bağlamda nasıl kullandığınızı açıklayan 8-10 kelimelik madde işaretlerinin kullanılmasını önerir.
Hem zor becerilerin (yazma, kodlama vb.) hem de sosyal becerilerin (iletişim, liderlik vb.) bir kombinasyonunu dahil ettiğinizden emin olun. Deneyim bölümünde olduğu gibi ilgili aktarılabilir becerilere odaklanmak istiyorsunuz.
Zoe Morris, işe alım firmasının başkanı Nigel Frank Uluslararasıbaşvurduğunuz rolde faydalı olabilecek her şeyi öğrenmenizi söyler.
“İşe alma yöneticilerinin bir adayda aradığı arzu edilen özelliklerin çoğu, öğretilmesi çok zor olan sosyal becerilerdir. Bu anlamda bunları nerede öğrendiğiniz, gösterebilmeniz kadar önemli değil. Eğer harika bir iletişimci veya problem çözücüyseniz ya da baskı altında iyi çalışabiliyorsanız, bunlar iş yeri dışında geliştirilebilecek ve görünüşte alakasız roller arasında aktarılabilecek becerilerdir.”
Ne bırakılmalı
Artık özgeçmişinize neleri dahil etmeniz gerektiğinin ayrıntılarını ele aldığımıza göre, dışarıda bırakmanız gereken birkaç şeye hızlıca göz atalım.
- Referanslar. İşe alma sürecinde daha sonra bir referans sağlamanız gerekebilir, ancak özgeçmiş bunun yeri değildir.
- Kendi resimleriniz. Resim eklemek profesyonellik dışı sayılabilir. Ayrıca İK temsilcileri genellikle herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamak konusunda oldukça dikkatli davranırlar, bu nedenle özgeçmişlerinde genellikle fotoğraf istemezler.
- Profesyonel olmayan bir e-posta adresi. Özgeçmişinizde listelenen e-posta adresi basit ama profesyonel olmalıdır. Gmail gibi ücretsiz hizmetleri kullanmakta sorun yoktur ancak profesyonellik dışı görünen kelime veya ifadeler kullanmayın. Gerekirse yeni bir e-posta adresi oluşturun; adınız (veya adınızın bir şekli) en iyisidir.
- İlgisiz hobiler. CV'nizdeki her şey başvurduğunuz işle alakalı olmalıdır. Size değerli deneyimler kazandıran ilgili hobilerden bahsedebilirsiniz, ancak hobinin işle alakası yoksa onu dahil etmeyin.
Saçma sapan bir özgeçmiş için altı önemli ipucu
1. Özgeçmişinizi İş İlanıyla eşleştirin
Her iş başvurusu için aynı özgeçmişi göndermek kolaydır ancak etkili değildir. Her iş benzersizdir. İşe alma yöneticileri ve İK temsilcileri, doldurmak istedikleri role bağlı olarak farklı şeyler arayacaktır. Daha fazla zaman alsa da, özgeçmişinizi göndermeden önce ilgili işe uygun hale getirmelisiniz.
2. Anahtar kelimeler kullanın
Özgeçmişinizi kişiselleştirirken iş listesini dikkatlice okuyun. Pozisyonları veya nitelikleri tanımlamak için kullanılan belirli anahtar kelimelere dikkat edin ve bu anahtar kelimeleri mümkün olduğunca özgeçmişinize ekleyin.
Anahtar kelimeler, şirketler en uygun başvuru sahiplerini tarayıp belirlemek için yazılım kullandığında özgeçmişinizin fark edilmesine yardımcı olabilir. Anahtar kelimeler aynı zamanda manuel özgeçmiş incelemesi sırasında öne çıkmanıza da yardımcı olur. Rol için doğru olduğunuzu göstermenin kolay bir yolu.
3. Becerilerinizi ve Deneyimlerinizi Kullanacak İşlere Odaklanın
Doğru işlere başvurmak ve geçmişinizin ve deneyiminizin doğru yönlerini vurgulamak, başarı şansınızı artırabilir.
Rolf Bach, insan kaynakları sorumlusu Resume.io, şöyle diyor: “İlgili deneyimim olmamasına rağmen, başvuranın özgeçmişinden defalarca etkilendim ve bunun nedeni iş tanımının kişiliklerine en uygun yönlerine odaklanmak için zaman ayırmalarıydı. diğer akademik veya mesleki deneyimler gibi. Gerçek iş deneyimi söz konusu olduğunda dezavantajlı durumdaysanız, özgeçmişinizi iş tanımının en güçlü noktalarınız olan kısımlarına göre düzenleyerek büyük ölçüde telafi edebilirsiniz.”
4. Okunabilirlik için özgeçmişinizi biçimlendirin
İK temsilcilerinin ve işe alım yöneticilerinin birçok özgeçmişi inceleyeceğini unutmayın. Kolay okuma veya tarama için özgeçmişinizi biçimlendirerek hayatlarını kolaylaştırabilirsiniz. Madde işaretleri, boşluklar, alt başlıklar ve kalın metin kullanın.
Ben Lamarche, Genel Müdür Arama grubunu kilitle, şöyle diyor: “Özellikle bölüm başlıklarınız ve anahtar kelimelerinizle birlikte kalın yazı tipleri kullanmaktan korkmayın. Şirket, ödül veya beceri gibi gerçekten dikkat çekmek istediğiniz unsurları vurgulayın.”
Aynı zamanda dekorasyondan da kaçının. Özgeçmişiniz temiz ve profesyonel olmalıdır, bu nedenle alışılmadık yazı tipleri, renkler veya grafikler kullanmayın.
5. Dikkatlice kontrol edin
Özgeçmişinizi birkaç kez dikkatle okuyup hata olup olmadığını kontrol etmeden göndermeyin. Mümkünse, özgeçmişinizi bir başkasının incelemesini sağlayın, böylece ikinci kez bakabilirsiniz. Kötü bir ilk izlenim bırakacak herhangi bir yazım hatası veya hata istemezsiniz.
6. Bir kapak mektubu ekleyin
Bir ön yazı eklemek her zaman zorunlu değildir ancak bunu yapmak öne çıkmanıza yardımcı olur. Daha önce iş deneyiminiz yoksa, bir ön yazı işe olan ilginizi, öğrenme isteğinizi ve iş dışı deneyimlerinizin bir kısmının bu rolde nasıl yararlı olabileceğini ifade etmenin etkili bir yolu olabilir.
Örnek Şablonu Devam Ettir
İşte yukarıdaki yapıyı takip eden bir şablon. Google Dokümanlar'a gitmek için aşağıdaki resme tıklayın ve ardından “Bir kopyasını çıkarmak”düzenlenebilir şablonu Google Drive'ınıza kaydetmek için.
Alıştırma Devam Etme SSS'si Yok
Özgeçmiş kronolojik mi yoksa işlevsel mi olmalı?
İşlevsel bir özgeçmiş, iş geçmişi olmayan adaylar için daha iyi bir seçenektir çünkü en alakalı deneyiminizi (her ne olursa olsun) ve en önemli becerilerinizi vurgulamanıza olanak tanır.
CV anahtar kelimeleri nelerdir?
Özgeçmiş anahtar kelimeleri, belirli bir pozisyon veya rol için geçerli olan önemli kelimeler veya ifadelerdir. Bir iş listesi veya açıklaması, iş için beceriler, deneyimler veya nitelikler olabilecek anahtar kelimeleri içerebilir. Özgeçmişlerinde doğru anahtar kelimeleri kullanan adayları belirlemek için teknoloji kullanılabilir, bu nedenle iş için en önemli görünen anahtar kelimeleri dahil etmek isteyebilirsiniz.
İlk işim için özgeçmişe ihtiyacım var mı?
Başvurduğunuz işe bağlıdır. Yarı zamanlı giriş seviyesi işler özgeçmiş gerektirebilir veya gerektirmeyebilir. Üniversite mezunları için tam zamanlı giriş seviyesi pozisyonların çoğu özgeçmiş gerektirecektir. Çoğu durumda, iş listesi bir özgeçmişin gerekli olup olmadığını gösterecektir.
Giriş Seviyesi Özgeçmiş Yazma: Son Düşünceler
İş arama süreci herkes için stresli ve korkutucu olabilir, ancak özellikle daha önce iş deneyimi olmayanlar için. Herhangi bir iş geçmişiniz olmadığı için özel bir yaklaşım benimsemeniz gerekir. Ancak bu makaledeki ayrıntıları takip ederseniz, öne çıkma yolunda emin adımlarla ilerlemiş olursunuz.
Unutmayın, özgeçmişinizin sizi işe almasına gerek yok. CV'nin görevi, bir sonraki aşamaya geçebilmeniz için size bir röportaj sağlamaktır. Doğru yaklaşımla bu çok makul bir hedeftir.
O zaman ne oku: Çok az deneyime sahip olan veya hiç deneyime sahip olmayan, saatte 20 ABD Doları veya daha fazla ücret ödeyen işler.