Teknoloji Pazarlama, Bloglarınızdan ve Gadget'larınızdan Para Kazanın

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Doların Üzerinde Kazandım?

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Doların Üzerinde Kazandım?

Bugün Vital Dollar'dan Marc'tan bir misafir paylaşımım var. Birkaç fotoğrafçılık web sitesine sahip olduğunu ve gerçek bir fotoğrafçılık deneyimi olmamasına rağmen bu sitelerde nasıl başarılı olduğunu paylaşıyor. Umarım siz de bunu benim gibi süper motive edici bulursunuz. Eğlence! Fotoğrafçılık zorlu bir sektör olabilir. Yüksek profilli fotoğrafçılar bunu yapabilirken…

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Dolardan Fazla Kazandım?Bugün Vital Dollar'dan Marc'tan bir misafir paylaşımım var. Birkaç fotoğrafçılık web sitesine sahip olduğunu ve gerçek bir fotoğrafçılık deneyimi olmamasına rağmen bu sitelerde nasıl başarılı olduğunu paylaşıyor. Umarım siz de bunu benim gibi süper motive edici bulursunuz. Eğlence!

Fotoğrafçılık zorlu bir sektör olabilir. Yüksek profilli fotoğrafçılar çok para kazansa da çoğu fotoğrafçı, yaptıkları işten iyi bir kazanç elde etmekte zorlanır.

Pek çok fotoğrafçının tam zamanlı gelir elde etmek için birkaç farklı iş yapması gerekiyor. Fotoğrafçılık blogları veya dergileri için serbest çalışmak, kitap veya e-kitap yazmak, çevrimiçi kurslar veya diğer dijital ürünler oluşturmak, seminer ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmak, stok görselleri lisanslamak ve baskı satmak gibi şeylerin tümü, müşteri çalışmalarından elde edilen gelire yapılabilecek olası katkılardır.

Fotoğrafçılıktan keyif almama rağmen profesyonel değilim. Fotoğraflarımı hiçbir zaman satmadım ve müşteriler için fotoğraf çekmem için bana hiçbir zaman ödeme yapılmadı. Ancak yaklaşık altı yılda (2012 – 2018) fotoğrafçılık sektöründen 1 milyon doların üzerinde para kazanmayı başardım.

İlgili İçerik:

Düğün fotoğrafları çekerek ya da dergilere poz vererek para kazanmaya çalışmadım. Benden daha yetenekli sayısız fotoğrafçı var, bu yüzden onların iyi bir seçim olmadığını biliyordum.

Bunun yerine fotoğrafçılık sektöründe para kazanmak için blog yazmayı ve dijital ürünleri kullandım.

Bu altı yıl boyunca birkaç farklı fotoğraf blogu başlattım. Bu blogları çalıştırarak yaklaşık 550.000 dolar kazandım ve blogları satarak toplamda 700.000 dolar kazandım (şu anda herhangi bir fotoğrafçılık blogu işletmiyorum). Blogları yönetmek için yaptığım harcamalardan sonra altı yılda 1.138.610$ net gelir elde ettim.

Oldukça iyi bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra, keyif aldığım bir şey üzerinde çalışırken bana fotoğrafçılığımı geliştirme şansı da verdi.

İşim gereği güzel yerlere seyahat etme şansım oldu. Milli Parkta yürüyüş yapmak iş gününüzü geçirmenin harika bir yolu olabilir! (Güneşin doğuşu için doğru yerde olmak üzere sabah 3.00'te kalkmak pek eğlenceli değildir ancak her iş bazı fedakarlıkları beraberinde getirir.)

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Doların Üzerinde Kazandım?

Fotoğrafçılık hobisinden para kazanma yaklaşımımın diğer hobilerinize veya ilgi alanlarınıza da uygulanabilecek bir şey olduğuna inanıyorum, bu özelliklere yazının ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

Fotoğrafçılığa nasıl başladım

Hayatımın büyük bölümünde fotoğraf tutkum olmadı. Ancak 2010 yılı civarında grafik tasarımda kullanılacak dokuların fotoğraflarını çekmeye başladım. O zamanlar bir web tasarım blogum vardı ve birçok tasarım blogu, diğer tasarımcıların kendi yaratımlarında kullanabileceği dokuları dağıtıyor veya satıyordu. Örneğin paslı bir metal doku, bir poster tasarımı için arka plan olarak kullanılabilir.

Blogumda bazı dokulara yer vermek istedim, bu yüzden fotoğraf makinemi parka götürdüm ve bulabildiğim dokuları fotoğrafladım. Büyük kayalar, yıpranmış beton yüzeyler, tuğla duvarlar, paslı çöp kutuları veya başka herhangi bir şey ilgimi çekerdi.

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Doların Üzerinde Kazandım?

Dokuları fotoğraflarken etrafta kimse yokken dışarıya çıkmaya çalışıyorum çünkü yeri veya çöp kutusunu fotoğrafladığınızda çok tuhaf görüntülerle karşılaşıyorsunuz.

En iyi fotoğrafları elde etmek için kameramı manuel modda nasıl kullanacağımı öğrenmem gerekiyordu. İlk başta biraz acı vericiydi ama öğrendikçe fotoğrafçılığı daha çok sevdim.

Sonraki bir veya iki yıl boyunca eşimle birlikte Büyük Kanyon ve Avrupa'ya yaptığımız geziler, fotoğrafçılığa olan küçük ilgimi aldı ve onu daha büyük bir şeye dönüştürdü.

Okumak:  Çok Dilli SEO Uluslararası Pazarlarda Genişlemenize Nasıl Olanak Sağlar?

Profesör Olmadan Fotoğrafçılıktan Nasıl 1.000.000 Doların Üzerinde Kazandım?

Fotoğrafçılığı öğrenirken birçok web sitesini ve blogu ziyaret ediyordum ve hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılara birçok farklı türde dijital ürünün pazarlandığını gördüm. E-kitaplar, kurslar, yazılımlar, eklentiler, uygulamalar, pazarlama malzemeleri şablonları, kart şablonları, fotoğraf katmanları, Photoshop işlemleri, Lightroom ön ayarları, sözleşme şablonları, iş formları ve daha fazlası.

Dijital ürünler yaratabileceğimi (ya da yaratacak birini kiralayabileceğimi) ve bunları fotoğrafçılıkla ilgilenen diğer kişilere satabileceğimi düşündüm.

Fotoğrafçılık hobimden para kazanma süreci

Bu noktada fotoğrafçılık hobimle para kazanmanın mümkün olup olmadığını merak ettim. Birkaç yıldır blog yazıyorum (fotoğrafçılık dışındaki konularda), bu yüzden blog yazmayı fotoğrafçılıkla birleştirebileceğimi düşündüm.

İşte izlediğim adımlar.

1. Adım: Dijital Ürünler Oluşturun

Başlamak için, yaklaşık 300 dolarlık bir bütçeyle benim için birkaç ürün yaratmaları için insanları işe aldım. Photoshop deneyimim olduğu için kendi dijital ürünlerimi oluşturabildim. Bunlar tanesi birkaç dolara satılan düşük fiyatlı ürünlerdi ve ayrıca tüm ürünleri bir araya getiren bir paketim de vardı.

Geçmiş sitelerimin alan adlarını veya sattığım ürünlerin tam listesini gizlilik anlaşmaları gereği listeleyemiyorum. Ancak PhotoWhoa gibi bir anlaşmalı siteyi ziyaret ettiğinizde sektörde satılan birçok ürün örneğini görebilirsiniz. Sattığım ürünler buraya sığar. Sitelerimdeki her ürünün anında indirilmesi için fiyatı 5 ila 99 ABD Doları arasında olacaktır.

Bu tür ürünleri birkaç nedenden dolayı seçtim:

  1. Oluşturulmaları nispeten kolay ve ucuzdur.
  2. Bunlar daha çok anlık bir satın almadır ve eğer yeni başlıyorsanız, premium kurs gibi pahalı bir ürünü satmak biraz daha kolaydır.
  3. Birçok küçük, ucuz ürün oluşturabilir ve bunları bir araya toplayabilirsiniz. Paket fiyatı tek bir ürünün fiyatından yüksek, ancak her şeyi ayrı ayrı alma fiyatından çok daha düşük. Bunu büyük bir indirim olarak gösterebilir ve değer karşılığında daha yüksek bir dönüşüm elde edebilirsiniz. Bu, temel olarak Ultimate Bundles gibi siteler tarafından kullanılan konseptin aynısıdır, ancak daha küçük ölçektedir.

İlk ürün geliştirme aşaması yaklaşık bir veya iki ayımı aldı. Boş zamanlarımda yarı zamanlı bir projeydi, yoksa daha erken tamamlanabilirdi.

Adım 2: Ana web sitesini kurun

Ürünleri görüntülemek için çok basit bir WordPress web sitesi kurdum (WordPress kurulum talimatları için bu sayfaya bakın). Web sitesinde ziyaretçilerin ürün satın almasına olanak tanıyan basit bir alışveriş sepeti vardı, ancak ilk başta hiç trafiğim yoktu ve web sitesi üzerinden çok fazla satış beklemiyordum.

3. Adım: Üçüncü Taraf Web Siteleriyle İletişime Geçin

Ürünlerden para kazanmaya yönelik ilk girişimim, fotoğrafçılara ve tasarımcılara ürün satan birkaç günlük fırsat web sitesine göz atmaktı. Bu sitelerin zaten bir alıcı kitlesi vardı ve ürünümü satmak için onlarla ortaklık kurabilirdim ve geliri bölüşebilirdik.

Bu siteler tüm ürünlerimi içeren bir paketi takipçilerine indirimli fiyatla sunacaktı. Satış başına kazandığım miktar oldukça azdı ama büyük satışlar yapma potansiyeli vardı.

Sonuçta ürünlerimi gelirin büyük bir kısmını alacak üçüncü taraf siteler üzerinden değil, kendi web sitem üzerinden satabilmek istedim ancak web siteme trafik oluşturmanın zaman alacağını biliyordum. Üçüncü taraf web sitelerinde satış yapmak, ürünlerime olan talebi hızlı bir şekilde test etmeme ve çok olmasa da para kazanmaya başlamama olanak sağladı.

İlk sözleşmem küçük bir sitedeydi. Fazla para kazandırmayacağını biliyordum ama daha büyük sitelerdeki promosyonları sıralamaya çalışmadan önce bazı şeyleri kontrol etmek istedim. Bu anlaşma bana birkaç yüz dolar kazandırdı ve ürünlere talep olduğunu bilmemi sağladı.

İlk anlaşmanın küçük çapta başarılı olduğundan emin olduktan sonra başka fırsat siteleriyle iletişime geçmeye başladım.

Not: Bu konsepti farklı bir lokasyona nasıl uygulayacağınızı merak ediyorsanız bu tür siteleri nasıl bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Aslında burada gerçekten yapmaya çalıştığımız tek şey, başka birinin mevcut izleyici kitlesinden yararlanmak. Birkaç seçeneğe bakalım.

Öncelikle şöyle pazarlar var: Etsy, Yaratıcı pazar, Envato Pazarı, Kırmızı kabarcıkve ürünlerinizi satabileceğiniz stok fotoğraf pazarları. Bulunduğunuz nişe bağlı olarak benzer bir şey olabilir veya olmayabilir.

İkincisi, birçok niş alanda hedef kitleye ulaşan günlük fırsat siteleri var. Bazı siteler bunu seviyor En Son Paketler birçok farklı nişte geniş kitlelere ulaşıyor. AppSumo (teknik ve yazılım), MightyFırsatlar (tasarım), Şeftali Ucuz (scrapbooking) ve Spa Haftası (spa ve sağlıklı yaşam) niş fırsat sitelerine yalnızca birkaç örnektir. Bu tür siteler, ürün satmak için ürün yaratıcılarıyla ortaklık kurar. Nişinizi araştırın ve bazı iyi seçenekler bulacaksınız.

Okumak:  2024'te Instagram'da Beğenilen Gönderiler Nasıl Bulunur?

Niş fırsat sitelerine ek olarak, sattığınız ürüne bağlı olarak Groupon gibi daha büyük fırsat siteleriyle de ortaklık yapabilirsiniz. Pek çok yerde yerel fırsat siteleri de vardır, dolayısıyla bölgenizde bazı seçenekler olabilir.

Üçüncüsü, eğer bu tür fırsat siteleri sizin için bir seçenek gibi görünmüyorsa, ürünlerinizi tanıtacak bağlı kuruluşlar bulmayı düşünün. Bir e-posta listesi ve/veya blog hedef kitlesi olan bağlı kuruluşlarla ortaklık kurabilirseniz aynı veya daha iyi sonuçları alabilirsiniz.

Satış ortaklarının ürünlerinizi hedef kitlelerine tanıtmak için kullanabileceği bir kupon kodu veya özel indirim sunun. Bağlı kuruluş olarak halihazırda nişinizdeki diğer ürünleri tanıtan blogları arayın ve ürününüz hakkında hedef kitlelerine özel bir teklif sunma fırsatı hakkında onlarla iletişime geçin.

4. Adım: Daha fazla ürün oluşturuldu

İlk birkaç anlaşma iyi gitti (en iyi anlaşmadan payıma düşen 10.000 dolardı), ancak bu anlaşmalar aracılığıyla bir paket satıyordum Tümü mevcut ürünlerim. Bu, gelecekteki satışlar için müşterilere sunabileceğim başka hiçbir şeyin olmadığı anlamına geliyordu ve aynı zamanda üçüncü taraf sitelerde yayınlayabileceğim promosyonların ve anlaşmaların sayısını da sınırlıyordu. Aynı anlaşmayı tekrar tekrar yapmaya devam edemezdim.

Bir sonraki adımım daha fazla ürün eklemek oldu. Birazını kendim yarattım ama aynı zamanda kendim yaratamadığım ürünleri yaratmaları için serbest çalışanlar da tuttum. Neyse ki üçüncü taraf sitelerde üzerinde çalıştığım anlaşmalar, bu yeni ürünlerin geliştirilmesi için bana bol miktarda para sağladı.

Daha fazla ürünle başka paketler oluşturup bunları daha önce kullandığım fırsat sitelerinde satabildim.

Ayrıca bazı ürünlerimi Etsy ve Creative Market gibi pazaryerlerinde de satmaya başladım.

5. Adım: Daha fazla trafik almak için blogu kullanın

Bu aşamada üçüncü taraf sitelerde satış yaparak iyi para kazanıyordum (ayda birkaç bin dolar), ancak bu tutarsızdı. Uzun vadeli hedefim, kişisel siteme, satış için üçüncü taraf sitelere güvenmeme gerek kalmayacak kadar yeterli trafik sağlamaktı.

Fotoğrafçılığın çeşitli yönleriyle ilgili makaleler yayınlayarak bloguma trafik çekmeye başladım. Uzman bir fotoğrafçı olmadığım için, kendi yazamadığım ayrıntılı eğitimler yazması için birkaç serbest çalışan tuttum. Kendi içeriğimin bir kısmını yayınladım, ancak çoğunlukla ilham verici vitrinler ve liste gönderileriydi.

Blog gönderileri bir miktar trafik getirmeye başladı. Ziyaretçiler bloga geldikten sonra ürünlerimin reklamlarını gördüler ve yavaş yavaş sitem aracılığıyla daha fazla satış yapmaya başladım.

Pinterest iyi bir trafik kaynağıydı ve zamanla Google arama trafiği de önemli hale geldi.

Bir blog oluşturmak aynı zamanda başka gelir kaynaklarının olasılığını da ortaya çıkardı. Her ne kadar paramın %80-90'ını bu sitelerden kendi dijital ürünlerimi satarak kazansam da, bunu bağlı kuruluş olarak ürünlerin tanıtımını yaparak elde ettiğim küçük bir miktar gelirle tamamlıyorum. Benimle doğrudan rekabet halinde olan ürünlerin tanıtımını yapmadım ancak bazı ücretsiz ürünlerin tanıtımını yaptım.

Eğer blog yazacak olsaydım, blogdan para kazanmak için sponsorlu içerik kullanmayı da düşünürdüm. Trafik ve erişim arttıkça iyi bir seçim olmalıydı.

Adım 6: Bağlantılar, Trafik ve Aboneler almak için kullanılan ücretsizler

Muhtemelen trafiği artırmak için kullandığım en iyi strateji blogumda hediyeler oluşturmaktı. Bedavalar temelde sattığım ürünlerin sınırlı bir sürümüydü ve insanların bedavaları alabilmek için e-posta listeme kaydolmaları gerekiyordu.

İlk olarak, fotoğrafçılık kaynak sayfalarından ücretsiz fotoğraflarıma bağlantılar almak için başka bloglara ve web sitelerine ulaştım. Bu yaklaşım, bazı bağlantıların her gün hedeflenen trafik göndermesiyle sonuçlandı.

Bedavalar biraz ortaya çıktıktan sonra, pek çok blog benim hiçbir çabam olmadan onlara bağlantı vermeye başladı.

Bu bağlantılar güzel ve tutarlı bir trafik akışı sağladı ve bu ziyaretçilerin çoğu e-posta abonesi oldu.

Bedava ürünler insanların ürünlerimi hiçbir ücret ödemeden denemesine olanak sağladı ve bazıları benden satın almaya başladı. E-posta listem büyüdükçe satışlarım da arttı.

E-posta listesi ayrıca zaman zaman satış ortağı olarak ürünleri tanıtmama da yardımcı oldu.

Okumak:  One Ui 6.0: En İyi 10 Özellik ve Kullanım İpuçları - Türkçe Rehber

Bu aşamada:

  • Büyüyen bir düşük maliyetli ürün koleksiyonum vardı (hala daha fazla ürün ekliyordum)
  • Ürünler üçüncü taraf sitelerde hâlâ bir miktar satıştaydı
  • Blog yazıları ve bedavalar sayesinde sitemde artan trafik ve satışlar
  • E-posta listem her geçen gün büyüdü

Adım 7: İşlemi tekrarlayın

Artık oldukça iyi çalışan bir sitem olduğu için benzer bir site daha açmaya karar verdim. Bu ikinci site aynı zamanda fotoğrafçılara ucuz dijital ürünler de satıyordu, ancak belirli ürünler ilk sitemde sattığımdan biraz farklıydı.

İkinci sitede, bir e-posta listesi oluşturmak için blogu ve ücretsiz hediyeleri kullanma konusundaki aynı yaklaşımı benimsedim ve üçüncü taraf sitelerde bazı anlaşmalar yaptım. Sadece birkaç ay içinde bu site yalnızca organik trafik aracılığıyla tutarlı satışlar yapmaya başladı.

İkinci siteyi açtıktan birkaç ay sonra aslında üçüncü bir fotoğrafçılık blogu/web sitesi açmaya karar verdim. Temel olarak üçüncü siteyle aynı yaklaşımı kullandım, tek fark bu sitenin belirli bir fotoğrafçılık türüne yönelik niş bir web sitesi olmasıydı. Çok düşük fiyatlı ürünler yerine daha yüksek fiyatlı birkaç farklı ürün yarattım.

Adım 8: Trafik ve Aboneler Arttıkça Satışlarınızın Artmasını İzleyin

2015 her şeyin bir araya geldiği yıl oldu. Üç blogum güzel bir şekilde büyüyordu ve yıl sonunda bu sitelerde yarı zamanlı çalışarak ayda 15.000-20.000 dolar kazanıyordum (o zamanlar başka bir işim vardı).

Önceki çalışmamın sonuçlarını zaten görüyordum.

Adım 9: Blogları sattım

2016'nın başlarında fotoğrafçılık bloglarımdan ikisini 500.000 dolara sattım ve üçüncüsünü elimde tuttum. Sonraki birkaç yıl boyunca e-posta listemi büyütmeye ve dijital ürünler satmaya odaklanarak bu blog üzerinde çalışmaya devam ettim. Blog içeriğinin bir kısmını kendim yazmaya devam ettim ve birkaç farklı serbest çalışanın da benim için içerik yazmasını sağladım.

Ağustos 2018'de, hayatıma devam edip başka bir şey yapmaya hazır olduğumda, o blogu 216.000 dolara (aracılık ücretlerinden sonra 194.400 dolar) sattım.

Hobi olarak başladığım fotoğraf blogları ile o blogun satışları bana (net gelir açısından) 1 milyon doların üzerinde para kazandırdı.

Bir web sitesi veya blog satmak kişisel bir karardır ve dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Evet, bu sitelerin/blogların her birini satarak devam eden gelirimi kaybettim ama aynı zamanda başka şeyler üzerinde çalışmak için bana zaman kazandırdı.

Bir web sitesini veya blogu satmanın sizin için iyi bir seçenek olabileceğine karar verirseniz, ayrılmaya hazır olduğunuzda 2 veya 3 yıllık kâr elde etmek, gelirinizi hızla artırmanın harika bir yoludur.

Sonuç:

Sürecim birkaç farklı adımdan oluşsa da sürecin en önemli kısmı birkaç şeyden oluşuyor:

  • Dijital ürünler yaratmak.
  • Satış yapmak için diğer insanların hedef kitlelerini kullanma (Ben esas olarak günlük fırsat sitelerini kullandım, ancak diğer insanların ürünlerinizi satış ortağı olarak tanıtmalarını sağlamak için benzer bir yaklaşım kullanabilirsiniz).
  • Trafik oluşturmak ve e-posta listenizi büyütmek için kullanımı ücretsizdir.
  • Daha fazla satış yapmak için e-posta listenizi kullanın.

Bir hobiden para kazanmanın yollarını bulmanın büyük bir hayranıyım çünkü bu, işi daha eğlenceli hale getiriyor. Para kazanmak istediğiniz bir hobiniz varsa, oluşturabileceğiniz dijital ürün türlerini düşünmenizi ve bunları satmak için bir blog kullanmanızı öneririm.

Marc kişisel finans blogu işletiyor. Hayati Dolar. 2008'den beri tam zamanlı olarak çevrimiçi çalışıyor ve bu konuda ücretsiz bir rapor yazıyor Hobinizle nasıl para kazanılır?.

Ücretsiz Blog E-posta Kursu Nasıl Başlatılır

Nasıl 5.000.000 dolarlık bir blog oluşturduğumu görmek ister misin?

Bu ücretsiz kursta size teknik açıdan nasıl kolayca bir blog oluşturup ilk gelirinizi elde edebileceğinizi ve okuyucuları nasıl çekebileceğinizi göstereceğim. Şimdi Katıl!

İçeri girdin! İlk e-postanız için gelen kutunuzu kontrol edin.




Posta listemize üye olun:

Bizi Facebook üzerinden takip et!