Yükleme hızı, bir WordPress web sitesinin başarısını artıran veya bozan en önemli faktörlerden biri olduğundan, WordPress önbellekleme eklentileri bugünlerde her yerdedir.
Ücretsiz önbellek eklentileri ve premium eklentiler var. Şirketler bizi pazarlama bombardımanına tutuyor ve WordPress önbellek eklentilerinin neden en iyisi olduğunu açıklıyor.
Hiç merak ettiniz mi:
- Bu WordPress önbellek eklentileri gerçekte nasıl çalışıyor?
- Neden sitelerimizin daha hızlı yüklenmesini sağlıyorlar?
- Neden bazen web sitelerimizin tüm düzenini bozuyorlar?
Bu makalede, eklentilerin arka planda önbelleğe alınmasıyla gerçekleştirilen eylemleri size anlatacağım. Merak etmeyin, teknoloji konuşmasında kendimi kaybetmeyeceğim. Kod yazamıyorsanız bu makaleyi gayet iyi anlayabilirsiniz.
Yavaş yükleme sürelerine bir standart getirmek için, yüklenmesi üç saniyeden uzun süren siteleri kastediyorum. Tarafından toplanan verilere dayanarak Pingdom2017 yılında web sitelerinin ortalama yüklenme süresi 3,21 saniye oldu. Google şunları söyledi: 2018 yılında yapılan araştırma Mobil ziyaretçilerin %53'ü, yüklenmesi üç saniyeden uzun süren bir web sitesinden ayrılacak.
Sitenizin yüklenmesi üç saniyeden uzun sürüyorsa, daha hızlı yüklenmesini sağlayarak mobil trafiğinizi ikiye katlama şansınız vardır.
WordPress Siteleri Neden Yavaş Yükleniyor?
WordPress sitelerinin gerçekte neden yavaş yüklendiğiyle başlayalım. Bu sorun aslında WordPress'in çalışma şekliyle ilgilidir. Açıklamama izin ver.
WordPress, web barındırma hesabınızda bulunan bir dosya koleksiyonundan ve bir veritabanından başka bir şey değildir. Dosyalar bir şekilde sihirli bir şekilde web sitenizi oluşturur ve veritabanı tüm metinleri, oturum açma bilgilerini, ayarları vb. içerir.
Veritabanını bir Excel elektronik tablosu olarak düşünebilirsiniz (sadece biraz daha karmaşık).
Bir ziyaretçi web sitenize geldiğinde, web barındırıcınız bu dosyalardan bazılarını ziyaretçinizin tarayıcısına göndermeye başlar ve web sitenizi oluşturan verileri veritabanından yükler. Ziyaretçi Ana sayfanızı açarsa web barındırıcısı, ana sayfayı oluşturan tüm verileri yükleyecektir. Ziyaretçi İletişim sayfanıza giderse, web sunucusu İletişim sayfanızdaki içeriği veritabanından yükleyecek ve bunu ziyaretçinizin tarayıcısına gönderecektir.
Yavaş yükleme süreleri potansiyelinin başladığı yer burasıdır. Web barındırma şirketiniz WordPress için optimize edilmemişse (veya paylaşımlı barındırma kullanıyorsanız), içeriğin veritabanından yüklenmesi uzun zaman alabilir.
WordPress önbelleğe alma eklentilerinin bu süreci nasıl hızlandırabileceğini anlamanız için size bu adımı adım adım anlatayım:
- Web sitenizin ziyaretçisi web sitenize giden bir bağlantıyı tıklar (örneğin, sizi Google'ın arama sonuçlarında buldu veya sosyal medyadaki reklamlarınızdan birini gördü).
- Ziyaretçinizin tarayıcısı artık web hosting firmanıza bir istek göndermektedir. Sanki tarayıcı “Hey, lütfen bana Jan Koch'un web sitesini gönderin” diyormuş gibi.
- Hosting şirketiniz “Tamam, Jan'in web sitesini yüklemek için gerekli tüm verileri alıp size göndereyim” diyor.
- Bu noktada, web barındırıcınız web sitenizi oluşturan dosyaları işlemeye başlar, veritabanınızdaki içerikleri arar ve bunları web siteniz biçiminde güzel bir şekilde paketler.
- Web sunucunuz tüm dosyaları yükledikten ve tüm içeriği bulduktan sonra web sitesi ziyaretçinize gönderilir.
- Son olarak ziyaretçinizin tarayıcısı verileri alır ve web sitesini görüntüleyebilir.
Bu süreç çok basitleştirilmiş olsa da, web sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilecek birçok sorunu gösterdiğini umuyorum. Çoğu hız analiz aracında göreceğiniz ve bir web sitesinin ne kadar iyi yüklendiğini özetleyen üç ölçüm vardır: istek sayısı, sayfa boyutu ve son olarak yükleme süresinin kendisi.
Bu, sitemde çalıştırdığım hız testinin ekran görüntüsü. Pingdom Web Sitesi Hız Testi. Sayfamın yükleme süresinin 351 ms, sayfa boyutunun 757,2KB olduğunu ve web sitesinin yüklenmesi için 29 istek gerektiğini görebilirsiniz. Bu sonuçlar oldukça iyi ve makul çabalarla mümkün olanın en iyisi olduğunu düşünüyorum. Bu sonuçlara ulaşmak için birçok WordPress önbellekleme eklentisini test ettim ve Swift Performance ile yetindim. Ücretli sürümünü kullanıyorum ama Swift Performance Lite da oldukça iyi!
Bu sayılara ulaşmak için yaptığım şey oldukça basit. Size nasıl yapılacağını göstereyim.
Daha iyi WordPress siteleri oluşturun. Bunun gibi içeriklerin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesi için haftalık bültenimize abone olun.
WordPress Önbellek Eklentileri Nasıl Çalışır?
WordPress sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlamaya çalıştığınızda, kaçınılmaz olarak bir noktada WordPress önbellekleme eklentilerine dokunacaksınız. Bunun nedeni, bu eklentilerin yukarıda anlattığım yükleme sürecini büyük ölçüde engelleyebilmesi ve iyileştirebilmesidir!
Bu grafik bir web sitesinin içerdiği dosya türlerini gösterir. Yukarıda paylaştığım Pingdom ile hız analizinin bir parçası.
Web sitemin (sizinki gibi) aşağıdakilerden oluştuğunu görebilirsiniz:
- Görüntü dosyaları
- CSS dosyaları (sitenizin nasıl göründüğünü kontrol eden bunlar)
- Komut dosyaları (sitenizin nasıl çalıştığını ve bazen tasarımların bazı kısımlarını kontrol ederler)
- Yazı tipleri (metniniz güzel görünmeli)
- XHR verileri (ana makineniz ile tarayıcı arasında aktarılan veriler)
- HTML (web sitenizin yapısal kodu)
Bu dosya türlerinin her biri sitenizin yükleme süresini artırır.
WP Mastery için sayfa boyutunun çoğunun resimlerden oluştuğunu görebilirsiniz. Tam olarak bir önbellekleme sorunu olmasa da, şunu kullandığımı bilmeni isterim: Hayal et resimlerimi hızlı yükleme süreleri için optimize etmek.
Sayfa Önbelleğe Alma ve Ön Yükleme
WordPress önbellek eklentilerinin en önemli iki özelliğiyle başlayalım: sayfa önbelleğe alma ve önbellek önyüklemesi. Endişelenmeyin, nasıl çalıştıklarını anlamak için roket bilimcisi olmanıza gerek yok.
Bir ziyaretçi alan adınıza eriştiğinde web sitenizin nasıl yükleneceğiyle ilgili açıklamamı hatırlıyor musunuz? Veritabanından veri yükleme, tüm dosyaları toplama ve diğer tüm işlemler, sayfa önbelleği etkinleştirildiğinde ve önbellek önceden yüklendiğinde atlanır.
Veritabanındaki tüm bilgileri yüklemek yerine, artık web sitenizde her sayfanın bir kopyası doğrudan ziyaretçilerinize gönderilmeye hazır durumda. Web barındırıcınızın artık veritabanında doğru bilgiyi aramasına gerek yok; verileri doğrudan gönderebilir.
Bu, WP Mastery'deki mevcut sayfa önbellek durumumdur. Sitemde blog yazıları, arşivler ve diğer içerikler dahil 559 ayrı sayfanın bulunduğunu görebilirsiniz. Web sitem, sayfaya erişen ziyaretçilere web sitesini hızlı bir şekilde sunabilmek için her bir içerik parçasını bir önbelleğe önceden yüklemiştir.
Sayfa önbelleğinin önceden yüklenmesi, başlatmak dışında hiçbir şey yapmanıza gerek olmayan, oldukça otomatik bir işlemdir. Ara sıra önbellek durumunu kontrol etmek ve bir şeyler ters giderse ön yüklemeyi yeniden başlatmak isteyeceksiniz.
Ama hepsi bu kadar. Sihir arka planda gerçekleşir.
Dosya Küçültme ve Birleştirme
Imagify'ın bir web sitesindeki görsellerin dosya boyutunu küçültmesine benzer şekilde, önbelleğe alma eklentileri de CSS dosyalarının, JavaScript dosyalarının ve HTML içeriğinin boyutunu azaltabilir. Bu işlevlere “” adı verilir ve çoğu WordPress önbellek eklentisinde bulunur. Önbellek eklentileri, dosyaları küçülterek boşlukları, satır sonlarını ve diğer gereksiz işaretlemeleri otomatik olarak kaldırır.
Yalnızca gerekli kodla ve kodun insanlar için daha okunaklı olmasını sağlayacak herhangi bir stil olmadan, WordPress önbellekleme eklentileri genel sayfa boyutunuzu azaltabilir.
Optimizasyon işlemlerime her zaman üzerinde çalıştığım web sitesinin sayfa boyutunu küçülterek başlıyorum. Dolayısıyla, önbellek eklentilerinizi küçültmeyle ayarlayabilirseniz, zaten bir avantaja sahip olursunuz.
Ancak bir uyarı: Küçültme bazen sorunlara neden olabilir ve düzeninizi bozabilir! Web sitenize küçültme uygularken çok dikkatli olun ve her seferinde bir seçeneği etkinleştirin.
Swift Performance Pro'da CSS dağıtımını küçültmek ve optimize etmek için kullandığım ayarların ekran görüntüsü:
Farklı bir eklenti kullanıyorsanız WordPress önbellek eklentinizde muhtemelen benzer seçenekleri göreceksiniz. Aynı anda yalnızca bir seçeneği etkinleştirin, önbelleği temizleyin ve ardından sitenizin doğru şekilde yüklendiğinden emin olmak için sitenizi birden fazla tarayıcıda test edin. Hemen hemen her WP önbellek eklentisi, stil sayfalarını veya JavaScript dosyalarını küçültmenin dışında bırakmanıza olanak tanır. Tüm dosyaları küçültürken düzeninizin bozulması durumunda bu seçeneği iyi bir şekilde kullanın.
Çoğu WordPress önbellekleme eklentisi, dosyaları küçültmenin yanı sıra, özellikle CSS ve JavaScript dosyaları üzerinde çalışırken birden fazla dosyayı tek bir dosyada birleştirmenize de olanak tanır. Bu işlev, bir web sitesini yüklemek için gereken istek sayısını azaltmanın harika bir yoludur. Dosyaların bu şekilde birleştirilmesi olmasaydı sitemin yüklenmesi için 100'den fazla istek gerekirdi. Ancak JS dosyaları ile CSS dosyalarının birleştirilmesini etkinleştirerek bunu 29 isteğe indirdim.
Ayarın Sona Ermesi Başlıkları
WordPress önbellek eklentilerindeki bir diğer çok kullanışlı ve temel işlevsellik, “” başlıklarını ayarlamaktır. Bunlar, web tarayıcılarına, tarayıcının bir web sitesini son ziyaretinden bu yana bir dosyanın değişip değişmediğini bildiren bilgi parçacıklarıdır. Çoğu zaman bu başlıklar, sık sık değişmeyen dosyalar için ayarlanır. Resimler, JavaScript ve CSS dosyaları yaygın örneklerdir.
Bu başlıklar şu şekilde çalışır:
- Bir ziyaretçi sitenize ilk geldiğinde, tarayıcı sayfayı görüntülemek için gerekli tüm dosyaları indirir.
- Ziyaretçi sitenizde yeni bir sayfa açtığında (örneğin Ana sayfanızdan Hizmetler sayfanıza), tarayıcısı bazı dosyaların tekrar indirilmesine gerek olmadığını bilir; çünkü bu dosyalar başlıklarla işaretlenmiştir.
- Tarayıcı daha sonra yeni verileri yükler ve böylece yeni sayfayı daha hızlı yükleyebilir.
MDN web belgelerinin (Mozilla) tanımından:
Tarayıcılar, bir başlığın süresi henüz dolmamışsa, dosyada bulunan bilgilerin hala geçerli olduğunu bilir. Başlıkları genellikle en az bir aya (hatta bazen bir yıla) ayarladığınız için, bu başlıklar web sitenize tekrar gelen ziyaretçiler için harika sonuçlar sunar.
başlıklar web sitenizin hızını artırmanın basit bir yoludur; bunları denemenizi şiddetle tavsiye ederim!
Hangi Önbellek Eklentileri Kullanılmalı
WordPress önbellek eklentilerinin web sitenize getirdiği ana özelliklerden sadece üçünü vurguladıktan sonra, siteniz için bir önbellek eklentisi seçme konusunda size birkaç öneri ve ipucu bırakmak istiyorum.
Sonuçta bu, ücretsiz eklentiler ve ücretli eklentiler arasında bir karardır. Popüler ücretsiz önbellek eklentileri şunlardır:
- W3 Toplam Önbellek (1+ milyon yükleme)
- WP Süper Önbellek (2+ milyon yükleme)
- WP En Hızlı Önbellek (900.000+ yükleme)
Ancak en sevdiğim ücretsiz önbellek eklentisi Swift Performans Lite yalnızca 10.000'den fazla kurulumla. En iyi hız sonuçlarını bu eklentiyle aldım.
Ücretli önbellek eklentileri söz konusu olduğunda ciddiye alınması gereken yalnızca iki eklenti vardır: WP Roketi Ve Swift Performans Profesyoneli. Hangi eklentinin daha iyi olduğunu sormak, Windows'u mu yoksa Mac'i mi daha çok sevdiğinizi sormaya benzer. WordPress dünyasında bu neredeyse dini bir tartışma.
Bana Hosting, Bilgi Tabanında WP Rocket'i öneriyor ve ben şahsen WP Rocket'i kullanarak WooCommerce mağazalarının bir saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini sağlayabildim. Kendi sitem Swift Performance Pro'yu çalıştırıyor ve aynı zamanda son derece hızlı yükleniyor. Yani ikisiyle de yanlış gidemezsiniz.
Daha İyi Sonuçlar İçin Yönetilebilir WordPress'i Deneyin
Yönetilen WordPress Hosting, görüntü sıkıştırma, eklentiler ve platform için otomatik güncellemeler, otomatik günlük yedeklemeler, otomatik SSL ve hazırlama ortamlarının yanı sıra geliştirici araçlarına erişim ve sayfa görüntüleme/trafik sınırlaması olmaksızın ilgilenir.