Teknoloji Pazarlama, Bloglarınızdan ve Gadget'larınızdan Para Kazanın

Yeni Kullanıcıların Bilmesi Gereken WordPress Şartları

Yeni Kullanıcıların Bilmesi Gereken WordPress Şartları

WordPress'e başlamak diğer önde gelen içerik yönetim sistemlerine göre daha kolaydır, çünkü WordPress web üzerinde yayınlamayı mümkün olduğu kadar sezgisel hale getirmek için tasarlanmıştır. Ancak birkaç temel kavramı anlarsanız WordPress'e girişiniz daha sorunsuz ilerleyecektir. Bu kısa sözlükte, WordPress'in nasıl çalıştığını anlamak için önemli olan dokuz kavrama, WordPress sitenizi yazarken, yayınlarken ve yönetirken sizin için yararlı olacak kavramlara bakacağız.

Gönderiler ve Sayfalar

WordPress, web sayfalarını iki gruba ayırır: yazılar ve sayfalar. Gönderiler aslında blog gönderileridir; ancak videolar, podcast'ler veya diğer medyaları yayınlamak için de kullanılabilirler. Gönderiler hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, genellikle sitenin ana sayfası olan gönderiler sayfasında bunların ters kronolojik sırayla görüntülenmesidir.
Sayfa, sitenizdeki herhangi bir web sayfasıdır: Örneğin Hakkında sayfası veya açılış sayfası. Sayfalar blog listelerinde görüntülenmez ancak genellikle gezinme menülerinde görünürler.

Açık kaynak

WordPress açık kaynaklı bir yazılımdır. Bu, WordPress'in herkes tarafından değiştirilebilen kaynak koduyla birlikte dağıtıldığı anlamına gelir. WordPress geliştirme, açık alanda çalışan geliştiriciler arasındaki ortak bir çabadır. WordPress açık kaynak olduğu için aynı zamanda ücretsizdir ve sonsuza kadar ücretsiz kalacaktır.

Kullanıcı rolleri

Her WordPress kullanıcısının bir kullanıcı rolü vardır. Kullanıcı rolleri, kullanıcının sitede ne yapma iznine sahip olduğunu kontrol eder. Site sahibine ve belki de diğer güvenilir hesaplara Yönetici kullanıcı rolü atanır. Ayarları değiştirme, içerik yayınlama ve yayından kaldırma, eklenti ve tema yükleme ve daha pek çok izine sahiptirler. Diğer roller arasında Editör, Yazar ve Katılımcı yer alır. Yazar kullanıcı rolü atanan bir hesap, kendi gönderilerini yayınlayabilir ve yönetebilir ancak diğer kişilerin gönderilerini yönetemez veya eklenti yükleyemez.
Kullanıcı rolleri önemli bir güvenlik özelliğidir: hesap sahiplerine yalnızca ihtiyaç duydukları izinleri veren bir kullanıcı rolü verilmelidir. Bir yazara yönetici ayrıcalıkları verilmemeli ve yönetici hesaplarının sayısı mümkün olduğunca az olmalıdır.

Okumak:  2024'te sizin için şaşırtıcı olabilecek 40'tan fazla podcast istatistiği bulunmaktadır!

Taksonomiler

Taksonomiler bir WordPress sitesindeki içeriği düzenler. İki tür sınıflandırma, kategori ve etiket vardır. Kategoriler, içeriği genellikle konuya göre gruplar halinde düzenler. Bir gönderi bir kategoriye ait olabilir. Bir yemek blogunun tarifler, araç incelemeleri ve öğreticiler için kategorileri olabilir. Kategoriler, bir WordPress sitesinin gezinme menüsünde sıklıkla kullanılır ve her kategorinin, o kategorideki tüm gönderileri görüntüleyen ilişkili bir kategori sayfası vardır. Bu blogun kategorilerini kenar çubuğunda veya mobil tarayıcılarda makale listesinin altında görebilirsiniz.
Etiketler biraz farklı. Bir gönderinin sahip olabileceği etiket sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Kategorilerden daha esnektirler ve genellikle benzer konulara sahip gönderileri gruplandırmak için kullanılırlar. Örnek yemek blogumuzda bir “tarifler” kategorisi var, ancak guacamole tarifinde avokado, sos, salata ve Meksika için de etiketler bulunabilir.
Bir sitenin sınıflandırmaları kullanma şekli bilgi mimarisini, arama motoru optimizasyonunu ve kullanıcı deneyimini etkiler; bu nedenle mantıksal ve tutarlı bir kategori ve etiket yapısı tasarlamak için zaman ayırmaya değer.

Veri tabanı

WordPress dinamik bir içerik yönetim sistemidir. WordPress, web sayfalarını hazır bir sabit sürücüde depolamak yerine, bunları anında oluşturur ve tarayıcının anlayacağı bir HTML sayfası oluşturmak için veri toplayan kodu çalıştırır. Veriler, verimli bir şekilde alınabilmesi için verileri düzenleyen ve indeksleyen bir program olan bir veritabanında saklanır. Bana Hosting WordPress barındırma hesabınızdaki veritabanı, web üzerindeki en popüler açık kaynaklı veritabanı olan MySQL'in performans açısından optimize edilmiş bir çeşididir.
Bir WordPress sitesi sahibi olarak, veritabanıyla nadiren doğrudan etkileşime girersiniz, ancak içeriğin, eklenti ve tema verilerinin, yapılandırma verilerinin ve kullanıcılar hakkındaki bilgilerin veritabanında depolandığını bilmek faydalıdır. Bir WordPress sitesini yedeklediğinizde hem dosyalar hem de veritabanı kopyalanmalıdır; Yalnızca dosyaları kopyalamak yaygın bir hatadır ve bu, bir WordPress sitesi olmanın yalnızca küçük bir kısmıdır.

Okumak:  2024'te Hazırlanmanız Gereken En İyi 3 Web Sitesi Güvenliği Tehdidi

Statik Ön Sayfa

WordPress hayata bir blog motoru olarak başladı ve o zamandan bu yana tam özellikli bir içerik yönetim sistemine dönüşmesine rağmen, öncelikle blog gönderileri yayınlamak için tasarlanmış bir platformun bazı niteliklerini koruyor. Bu, gönderilerin ters kronolojik listesini görüntüleyen ana sayfanın varsayılan yapılandırmasında görülebilir. Bu bir blog için iyidir, ancak bir açılış sayfasının veya geleneksel ana sayfanın daha uygun olduğu bir işletme sitesi için değildir.
Yönetici menüsünün Okuma Ayarları bölümünde bulunabilen Statik Ön Sayfa ayarı, blog listesini site sahibinin seçeceği bir sayfayla değiştirir. WordPress dilinde Statik Ön Sayfa, blog listesini görüntülemeyen bir ana sayfadır.

Eklentiler ve Temalar

WordPress modüler bir sistemdir: yazılım paketlerinin eklenmesiyle genişletilebilen merkezi bir çekirdeğe sahiptir. Bunlar eklentiler ve temalar olmak üzere iki çeşittir. Eklentiler WordPress'e ekstra özellikler ve geliştirmeler ekler. Bir eklenti mevcut bir özelliğe küçük bir değişiklik yapabilir; gibi bir dizi ilgili özelliği tanıtabilir. Önbelleğe almak veya güvenlik eklentisi; veya WordPress'in işlevselliğinin ve kullanıcı deneyiminin büyük bir kısmını dönüştürebilir. WooCommerce gibi eklenti. Var onbinlerce ücretsiz eklenti gelişmiş özelliklere ve desteğe sahip premium eklentilerin yanı sıra seçim yapabilirsiniz.
Temalar, WordPress'in nasıl göründüğünü ve görünümüyle ilgili özellikleri yönetir. Her WordPress sitesinin ön uç renk şemalarını, tipografisini ve sayfa düzenlerini belirleyen bir teması vardır. Temel temalar basit bir görünüm yapılandırmaları seti sağlarken, daha karmaşık temalar kaydırıcılar ve sürükle ve bırak sayfa oluşturucular gibi özelliklerle doludur. Eklentilerde olduğu gibi, binlerce ücretsiz tema ve premium temalar için büyük bir pazar.

Önbelleğe almak

Veritabanı girişinde tartıştığımız gibi, WordPress dinamik bir içerik yönetim sistemidir: istendiği gibi sayfalar oluşturur. Dinamik içerik oluşturma, WordPress'in kullanıcılara farklı içerik gösterme yeteneğinin anahtarıdır ancak önceden oluşturulmuş içeriğin sunulmasından daha yavaştır. Önbelleğe alma, önceki bir isteğe yanıt olarak oluşturulan içeriğin birden fazla kez sunulmasına olanak tanır; içerik değişmiyorsa her istek için içerik oluşturmak kaynak israfıdır. Önbelleğe alma, daha az sunucu kaynağı tüketirken WordPress sitesini çok daha hızlı hale getirebilir.
Önbelleğe alma, sayfaların sunulması sürecinde birçok noktada gerçekleşebilir. Bana Hosting olarak WordPress sitelerini W3 Total Cache eklentisi ile donatıyoruz ve tüm WordPress hosting planlarına Memcached kuruyoruz.

Okumak:  Yeni Zirvelere Ulaşmak: İşletmenize Ulaşmanın Gücü

WordPress Barındırma

Barındırma, bir WordPress sitesini web'e yerleştirir. WordPress kodunu çalıştıran ve veritabanını destekleyen sunucuyu sağlar. Ayrıca internete ağ bağlantısı sağlar. Paylaşımlı barındırmadan özel sunucu barındırma ve bulut barındırmaya kadar birçok farklı WordPress barındırma türü vardır.
WordPress barındırma sağlayıcıları aynı temel hizmeti sunar ancak performans, güvenilirlik ve güvenlik söz konusu olduğunda aynı değildirler. Bir WordPress ana bilgisayarını harika yapan şeyin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için WordPress barındırma platformumuzu nasıl optimize ettiğimize bir göz atın.




Posta listemize üye olun:

Bizi Facebook üzerinden takip et!